kuchnia

Jak urządzić kuchnię?

Urządzamy kuchnię- jak to zrobić, aby była funkcjonalna?

Kuchnia jest tak naprawdę najważniejszym pomieszczeniem w każdym domu. W szczególny sposób zaczynamy to odczuwać w momencie, kiedy rodzina się nam powiększa lub kiedy znacznie częściej zaczynamy jadać w domu, a nie na mieście. Dlatego też na urządzaniu tego pomieszczenia nie warto oszczędzać i zrobić je w taki sposób, aby faktycznie zapewnić sobie komfort jej użytkowania. Dodatkowo, pamiętajmy, że nie wszystko, co ładne będzie funkcjonalne, a niektóre gotowe rozwiązania warto trzy razy przemyśleć pod kątem tego, czy ich wykorzystanie w naszej przestrzeni będzie dobrym pomysłem.

Schemat trójkąta roboczego

Wiele się o nim mówi i stanowi on swego rodzaju złotą zasadę, co do projektowania każdej kuchni. Jeśli więc będziemy chcieli dowiedzieć się, jak urządzić kuchnię, aby zawsze mieć wszystko pod ręką- na pewno w pierwszej kolejności natkniemy się na definicję trójkąta roboczego, na którą składają się takie elementy jak lodówka, zlewozmywak oraz kuchenka. Te trzy elementy powinny układać się w trójkąt, ale równie ważne jest, aby trójkąt ten nie był ani za mały ani zbyt wielki. Każdy z jego boków powinien mieć minimalnie 1,2 m i maksymalnie 2- 2,7 m. Co jednak w przypadku, kiedy nasza kuchnia jest zbyt mała, albo też uwarunkowania pomieszczenia nie pozwalają na taki układ tych elementów? Wówczas musimy sami spróbować sobie wyobrazić, w jakim miejscu dać kuchenkę czy też zlew, aby faktycznie za dużo nie biegać, ale też- aby mieć chociaż minimalną ilość przestrzeni do tego, aby móc coś odłożyć.

Ważny blat roboczy i miejsca do przechowywania

Na początku możemy nie zdawać sobie sprawy z tego, jak ważna jest spora ilość miejsca na blacie. Pusty, dopiero co zainstalowany blat wygląda na ogromny i przestronny. Ale wyobraźmy sobie, że za pewne z czasem pojawi się na nim suszarka na naczynia, czajnik, ekspres do kawy, chlebak, kosz na owoce i jeszcze wiele innych rzeczy. Nagle ta przestrzeń, którą możemy dysponować podczas codziennego gotowania robi się mała. Dlatego planując kuchnię pamiętajmy, aby zaaranżować sobie jak najwięcej takiej przestrzeni roboczej- może w postaci dodatkowej wyspy?

Równie ważne są pojemne szafki, a także systemy wewnętrzne, które ułatwiają organizację w ich wnętrzu. Szafkę narożnikową znacznie łatwiej wykorzystać w momencie, kiedy pojawi się w niej specjalny kosz obrotowy. Szufladę na sztućce łatwiej zaaranżować, kiedy pojawi się w niej specjalny wkład. Dobrym sposobem na zwiększenie ilości miejsca do przechowywania w wysokich pomieszczeniach jest zabudowa górnych szafek sięgająca aż pod sufit. W takim układzie pamiętajmy jednak o tym, że będziemy musieli zaopatrzyć się w specjalną drabinkę. Przy masywnych ścianach meblowych- postawmy na delikatne zdobienia, na przykład w postaci mlecznych przeszkleń, które dodadzą całości bardziej przestronnego i lekkiego charakteru. Nie bójmy się też kilku odkrytych szafek, gdzie można przechowywać najpotrzebniejsze drobiazgi, a nawet gdzie można zaaranżować specjalną półkę na nasze kulinarne foldery oraz książki o gotowaniu.